Kuperkeikkaan tutustua?

TOTTA! Vastaajana Regina, 2-vuotiaan Olivian äiti

Vierailin keväällä 2010 ensimmäistä kertaa Espoon Kuperkeikassa. Kartoitin tuolloin päivähoitovaihtoehtoja ja vierailin useissa eri päiväkodeissa. Olin lukenut Kuperkeikasta internetistä ja huomasin, että päiväkodin toiminta-ajatus ja arvot vastasivat niitä asioita, joita toivoin päivähoidon tarjoavan. Mielenkiintoni heräsi ja päätin ottaa selvää millaisesta päiväkodista oli oikein kysymys.

Soitin Kuperkeikkaan ja jo ensimmäisen yhteydenoton aikana minulle selvisi, että tämä päiväkoti toimii lapsikeskeisesti, kannustaa yritteliäisyyteen ja huomioi muutenkin kasvatuksessaan nyky-yhteiskunnassa tarvittavia valmiuksia. Ja yllätyksekseni minut toivotettiin tervetulleeksi milloin vain. Suurin osa yhteydenotoistani ja vierailuistani päiväkoteihin herättivät pikemminkin hämmennystä ja kysymyksiä miksi haluan tutustua päiväkodin toimintaan.

Vastaanotto Kuperkeikassa oli välitön. Kuperkeikan työntekijät kertoivat avoimesti toiminnastaan ja esittelivät tilojaan. Työntekijät olivat aidosti innoissaan ja ylpeitä työstään ja Kuperkeikan lapsista. Oli ihastuttavaa seurata miten eri-ikäiset lapset leikkivät keskenään ja lapset saivat itse valita mitä halusivat tehdä. Esikoiseni oli mukana ja hän leikki lasten mukana kuin vanha Kuperkeikkalainen. Kuperkeikan tilat olivat kodinomaiset, jaettu toiminnallisuuksien mukaan ja ne olivat kaikkien lasten käytettävissä. Sain tietää ettei Kuperkeikassa toimita kaavamaisesti vaan tilanteen mukaan joustavasti. Lisäksi Kuperkeikkalaiset tutustuivat ahkerasti lähiympäristöön ja toimivat vihreitä arvoja kunnioittaen. Lapsen vapaus valita ja vaikuttaa asioihin ei suinkaan tarkoittanut rajojen puuttumista. Kuperkeikan ja vanhempien välisen yhteistyön kerrottiin olevan tiivistä ja vanhemmille järjestetään muun muassa aamupala kerran kuukaudessa. Vierailuni kesti lopulta useamman tunnin mutta niin hyvin äiti ja lapsi Kuperkeikassa viihtyivät. Vierailun jälkeen olin onnellinen: olin vihdoin löytänyt lapselleni sopivan hoitopaikan.

Vuoden hoitokokemuksen perusteella voin todeta, että odotukset ovat ylittyneet ja vieläkin Kuperkeikka osaa yllättää positiivisesti. Ja mikä tärkeintä, lapseni viihtyy Kuperkeikassa.